GEZEGENİN DURUMU

Aral Gölü 2014
Aral Gölü 2000

Hayatımıza ilköğretim döneminde giren ” Çevremizi Koruyalım!” mottosunun çok uzağındayız artık. Evrenin artık korunmaya değil onarılmaya ihtiyacı var. Rutin haline getirdiğimiz de zorlanmayacağımız küçük değişiklerle bu küresel kıyımın bir parçası olmaktan çıkabiliriz. Dünyanın o tek bir kişinin değişimine bile çok ihtiyacı var.

DEĞİŞİM HEMEN ŞİMDİ!

 

NELERİ DEĞİŞTİREBİLİRİM?

ENERJİ TASARRUFU

Enerji tasarrufu için gereksiz yanan ampulleri söndürmek, dekorasyon amaçlı aydınlatmalara veda etmek, tasarruflu ampuller kullanmak, pencerelerimize mevsim ayarı yapmak, kurutma makinesi yerine geleneksel yöntemleri tercih etmek, kalorifer petekleri önünde ısı kaybına neden olan objeleri kaldırmak güzel bir başlangıç olabilir.

DİJİTAL TEMİZLİK

Araştırmalar gösteriyor ki her mail ortalama 0,3 gr karbon salınımına neden oluyor. Maillerinizi ve spam klasörünü düzenli temizleyerek, ihtiyaç duymadığınız bülten aboneliklerinden çıkarak, telefonunuzdaki kullanmadığınız aplikasyon, gereksiz fotoğraf ve mesajlardan kurtularak karbon salınımını azaltabilirsiniz.

ULAŞIM TERCİHLERİ

Ulaşım tercihlerimizde yapacağımız değişiklikler ile fosil yakıt tüketimi ve karbon salınımı oranlarını düşürebiliriz. Yürüyüş, bisiklet, toplu taşıma, araç paylaşım uygulamaları gibi pek çok çözüm alternatifi mevcut. Buna rağmen araba konforundan vazgeçemeyenlerdenseniz elektrikli arabaları tercih edebilirisiniz.

KARGO TERCİHLERİ

İnternet alışverişleri her ne kadar günlük hayatımızı kolaylaştırsa da kargo araçlarının karbon salınımı ve kargo paketlemelerinde kullanılan ambalaj atıkları düşünüldüğünde ekosistem için tehlike arz ediyor. İnternet alışverişini azaltmak ve atıksız kargo uygulamasına sahip markaları tercih etmek ilk adım olabilir.

KAĞIT TÜKETİMİ

Kağıt tüketimini azaltmak için e-faturaya geçmek, dijital kartvizit kullanmak, çıktı olarak aldığımız kağıtların arka yüzünü müsvedde olarak değerlendirmek, günlük kullanımda geri dönüştürülmüş kağıt kullanmak , defter ve ajandalardaki boş sayfaları müsvedde kağıtlarına çevirmek dönüşüm sürecine yeni alışkanlıklarımız olabilir.

KOZMETİK VE BAKIM ÜRÜNLERİ

Kozmetik ve bakım ürünlerinde sayısı hızla artan yerel üreticilerden temin edeceğimiz zehirsiz, vegan ve ekolojik ürünlerle hem kimyasala maruz kalmamak hem de ekosistem için bir adım atmak mümkün. Üstelik üreticiler arasında refill, depozitolu ya da ambalaj atıksız ürün üretenler de mevcut.

ÇİKOLATA TÜKETİMİ

Çikolata pek çoğumuz için “aşk”. Ancak çocuk işçi çalıştırmayan, etik üretim zincirine sahip, ekosisteme duyarlı global çikolata üreticisi bulmak neredeyse imkansız. Kakao tedarikçilerini etik üretim ağından sağlayan yerel çikolata üreticilerinden çikolata alarak bu sömürüye “dur” diyebilir ve dönüşümün için bir adım daha ilerleyebilirsin.

YEREL ÜRETİCİLER

Sebze, meyve ve kuru gıda ihtiyaçlarını yerel üreticilerden karşılayarak sağlayacağın yararları sıralarsak: karbon salınımı azaltmak, yerel halka gelir oluşturarak yoksulluğun önüne geçmek, ekili alanların devamlılığını sağlayarak tarımda itici güç olmak ve etik, ilaçsız, hormonsuz üretime omuz vermek…

SU TASARRUFU

Su tasarrufuna evdeki su tüketimini azaltarak başlayabilirsin. Duş süresini azaltmak, bozuk armatürleri tamir etmek ve mümkünse düşük akımlı ve sıcaklık valfli olanları ile değiştirmek, beyaz eşyalarda enerji ve su tasarruflu olanları tercih etmek, tuvalet tanklarına içi su dolu şişeler koymak ilk adımların olabilir.

KESME ÇİÇEK TÜKETİMİ

Sevdiklerine hediye ettiğin bir düzine gülün neredeyse 30 kg CO2 emisyonuna eşit olduğunu biliyor muydun? Peki çiçek tasarımlarında kullanılan süngerlerin yüksek oranda kanserojen madde içerdiğini, bioçözünür olmadığını ve doğada mikro plastiklere ayrılarak yüzlerce yıl zehir saçmaya devam ettiğini duymuş muydun?

EV BOSTANLARI

Türetici olup fark yaratmaya var mısın? Pencere önünde ya da balkonunda yetiştireceğin sebze ve yeşillikler ile karbon salınımını azaltabilir, temiz gıdaya kolayca ulaşabilir ve kendi yetiştirdiğin ürünleri tüketmenin keyfini yaşayabilirsin. Hadi Kokopelli Şehirde‘nin saksı bostanları ile hemen türeticiler arasına katıl.

MEVSİMSEL VE ZEHİRSİZ ÜRÜNLER

Yerel üreticilerden, zehirsiz gıda tüketmek kadar mevsiminde meyve ve sebze tüketmekte önemli. Çocukluğunda yediğin meyve ve sebzelerin tadını özlüyorsan bu değişim sana da iyi gelecek. Gıda Kurtarma Derneğinin aylara göre meyve ve sebze listesi benim işimi kolaylaştırıyor. Derneğin diğer çalışmaları da göz at.

ALTIN VE ELMAS KULLANIMI

Altın ve elmas takılar çok güzel, peki ya madencilik de öyle mi? Altın madenciliğinin ilk aşamasında yok edilen orman arazileri, doğal kaynaklar ; üretim aşamasında kullanılan zehirli kimyasalların ne kadar farkındayız? Peki elmas endüstrisinde şiddet altında sağlıklarından olarak çalışan çocuk işçilerin farkında mıyız gerçekten? 

GERİ DÖNÜŞÜM

Geri dönüşüm dünyasına adım attığında çöp olarak gördüğün pek çok şeyin aslında çöp olmadığını anlayacaksın. Pinterest geri dönüşüm projelerin için bir derya deniz… Lekesi çıkmayan bir tshirtü tekstil atığı olmaktan kurtarmak, bitirdiğin turşunun cam kavanozunu bir dekor öğesine dönüştürmek hem sana hem de doğaya iyi gelecek.

EVDE KOMPOST

Evdeki atıkların büyük bir çoğunluğunu evsel atıklar oluşturuyor. Günümüzde, bokashi kovaları ile bu atıkları komposta dönüştürerek hem atık yönetimi yapmak hem de bitkilerimizi beslemek mümkün. Bokashi kovası edinemiyorsan evdeki basit malzemelerle nasıl kompost yapabileceğini öğrenmek için bloğu takip edebilirsin.

ZEHİRSİZ TEMİZLİK

Güzel bir temizlik ve hijyen sağlamak için onlarca kimyasala ihtiyacın yok. Temizlik malzemelerini biraz emek ve aktardan alacağın malzemelerle kendin yapabileceğin gibi ,benim sıklıkla tercih ettiğim yöntemle Lindos ürünleri ile de zehirsiz bir temizlik sağlayabilirsin. Üstelik lindos ürünleri  refill ürünlerden oluşuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ETİK MODA

Okyanuslardaki mikro plastik kirliliğinin %35’i ,su kirliliğinin %20’si ve karbon emisyonunun %10’u moda endüstrisine ait. Üstelik korkunç bir insan/çocuk sömürüsü ve hak ihlalleriyle dolu arka yüzü de mevcut endüstrinin. Yapacağın şey : 3R prosedürü ile çalışan sürdürülebilir moda markalarını desteklemek ve tüketimi azaltmak…

KAHVE TÜKETİMİ

Bir fincan kahvenin ortalama 0,28 kg karbon ayak izine sahip olduğunu ve üretmek  için 140 litre su harcandığını duymuş muydun? Hem çevre hem de etik değerler için Fairtrade, Rainforest Alliance, Organic Trade Association, Soil Organic Association gibi etiketlere sahip kahveleri tercih ederek ilk adımı atabilirsin. Devamı blogta 🙂

ATIK YÖNETİMİ

Tüketime bağlı atık miktarını azaltmak ekolojik dönüşüm için önemli bir adım… Bir başka önemli hareket ise atıkları ayrıştırmak. Geri dönüştürülebilen atıkları ayrıştırarak dönüşüme ulaştırmak, gıda atıklarını komposta çevirmek, refill ürünleri kullanmaya devam etmek gibi adımlar bu süreçte takip edilebilir.

ONARIM KÜLTÜRÜ

Ekolojik dönüşüm yolculuğuna alacağın bir diğer aksiyon ise bozulan, kırılan, arızalanan eşyalarını yenisi ile değiştirmek yerine onarmak olabilir. Japon kültürüne ait “kintsugi” felsefesini duymuş muydun? Henüz duymadıysan bir göz atmak yeni ufuklar açabilir.

Bu değişimlerin bir kısmı hiçbir emek istemeyen sadece marka seçimlerinde özene ihtiyaç duyan değişimler. Bokashi kompostu gibi alışkanlıklar ise deneyimlediğiniz de hiç de zor değil aslında, sadece biraz zaman…

Değişim sürecinde önemli olan bir diğer konu ise sürdürülebilir ya da etik olmayan mevcuttaki ürünlerimizi değiştirirken yeni atıklara yol açmamak.

KİTAP ÖNERİLERİ

Sürdürülebilir ve ekolojik bir yaşam hakkında yararlanabileceğin bazı kaynaklar… Aralarında artık faal olmayan kitapevlerine ait kitaplar da var ancak pek çoğu online olarak mevcut.

DİNLENİLESİ PODCASTLER

Burada sürdürülebilirlik alanında dinlemekten keyif aldığım bir kaç podcasti sıraladım. Fotoğraflara tıklayarak podcastleri dinlemeye başlayabilirsin.

Soruların Olduğunda Her Zaman Burdayım

Sürdürülebilir yaşama geçiş sürecinde tüm soruların için bana dilediğin zaman ulaşabilir ve ücretsiz destek ağımıza katılabilirsin.